niedziela, 3 lutego 2013

Owsianka z musem jabłkowym

Owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań. Kojarzy mi się z domem, długim i leniwym porankiem. Na co dzień mieszkając w akademiku nie przebywam raczej w kuchni. Nie mam czasu na wymyślne śniadania, dlatego przeważnie zajadam się kanapkami, bądź szybkim musli. Teraz, przez 3 tygodnie sesji mieszkam w domu, bo nie mam zajęć. Dzięki temu mogę pozwolić sobie na królewskie śniadania. Codziennie na początku dnia serwuję sobie owsiankę, która daje mi dużego kopa i energię. Udało mi się zarazić jej smakiem dość wybrednego brata! :) Kombinowałam z wieloma dodatkami, owocami, bakaliami aż wreszcie odkryłam jedną z najlepszych owsianek świata- z musem jabłkowym. Dowiedziałam się, że najbardziej smakują mi owsianki podawane ze surowymi owocami (bez dodawania ich do garnka, lecz bezpośrednio do miseczki), ale dużym wyjątkiem jest jabłko. Pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się w lekko kwaśny mus, niczym z ulubionej szarlotki. Dzięki niemu śniadanie bardziej przypomina deser. Dzisiaj
z wielką radością podzielę się z Wami tym przepisem na banalnie proste, szybkie i niesamowicie zdrowe śniadanie!

Składniki na bazę owsiankową z musem jabłkowym (1 porcja):
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka otrębów (żytnie+pszenne)
  • 1 jabłko
  • ok 1,5 szklanki wody
  • płaska łyżeczka miodu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu 
  •  1/3 szklanki mleka (niekoniecznie)
  • opcjonalnie wybrane dodatki (świeże i suszone owoce/orzechy/czekolada/dżem itp) 

W garnku zagotowujemy szklankę wody, dodajemy płatki, otręby, gotujemy ciągle mieszając aż do wchłonięcia się wody. Dodajemy obrane, pokrojone w małą kostkę jabłko oraz pół szklanki wody. Po całkowitym wchłonięciu się/wyparowaniu wody bazę owsiankową przyprawiamy cynamonem i miodem. Dodajemy kilka łyżek wody, bądź mleko.Wyłączamy gaz, pozostawiając na nim garnek jeszcze przez około minutę. W tym czasie mieszając całość łączymy ze sobą wszystkie składniki. Bazę przekładamy do miseczki i podajemy ulubionymi dodatkami.

Dziś swoją bazę owsiankową z musem jabłkowym podałam z płatkami Zdrowy Błonnik i garścią rodzynek. Całość smakowała bardzo dobrze :) Już niedługo pokażę Wam więcej inspiracji na owsiankowe śniadania
i nie tylko.

czwartek, 31 stycznia 2013

Sushi time

Sushi tak na prawdę odkryłam dopiero rok temu. Wybrałam się do warszawskiej Planet Sushi mieszczącej się w Złotych Tarasach. Jako miłośniczka ryżu, sosu sojowego i ryb wiedziałam, że się nie zawiodę smakiem- i się nie myliłam. Sushi bardzo mi zasmakowało i wiedziałam, że jeszcze nie raz zagości w moim menu. Najbardziej polecam te bez płatów wodorostów, a moimi ulubionymi dodatkami są łosoś, awokado/ ogórek oraz serek Philadelphia. Ale czy warto jeść sushi?

I discovered sushi a year ago. I went to Warsaw restaurant Planet Sushi in Golden Terraces. As a lover of rice, soy sauce and fish I knew that I'll be not dissapoint of taste and I wasn't wrong. I really liked sushi and I knew it'll be more than once in my menu.  I recommend the most sushi without patches of seaweed and my favourites  ingredients are salmon, avocado/cucumber and cream cheese Philadelphia. But, is it worth to eat sushi?


Powszechnie wiadomo, że ryby zawierają zdrowy, potrzebny naszemu organizmowi tłuszcz i ogromną ilość białka. Do przyrządzenia sushi ryby nie są poddawane obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie, smażenie) dzięki czemu nie tracą swoich cennych witamin. Drugi, niezbędny składnik każdego sushi- ryż dostarcza nam energii przez węglowodany, posiada również witaminę B, magnez, fosfor, wapń, cynk, mangan czy kobalt. Dodatkowo warzywa, czy wodorosty są również źródłem wielu składników odżywczych. Moim zdaniem nie warto rezygnować z sushi- starajmy wybierać się świeże mięso, gdy sami je przygotowujemy, bądź sprawdzone restauracje. 


It's well known that fish contain healthy fats, which our bodies need and proteins. To prepare fish for sushi we don't need cooking, baking or frying it. That's why fish don't lose valuable vitamins. Second important ingredient is rise, which give us energy because of carbohydrates and also has vitamin B, magnesium, phosphorus, calcium, zinc, manganese and cobalt. What's more, vegetables and seaweed are also the source of many nutrients. In my opinion we shouldn't resgin from sushi- let's always choose fresh meat, when we prepare it or choose checked restaurant.

piątek, 25 stycznia 2013

Beginning

Cześć. Jestem Aga i 1 stycznia 2013 roku ujrzałam na wadzę nieprzyjemną liczbę- 68,7 kg. O kurczę, nigdy wcześniej tak dużo nie ważyłam! Przy moim wzroście- 160 cm miałam już nadwagę. To dało mi do myślenia i w końcu po wielomiesięcznym wręcz obżarstwie postanowiłam zdrowo schudnąć do wagi ok 50 kg. Na tym blogu będę zamieszczała posty związane z moją drogą do osiągnięcia tego celu. Chcę tutaj publikować także swoje motywacje, przepisy, porady i ciekawostki.

Na dzisiaj to tyle, już niedługo pierwsze motywacje. Trzymajcie się- chudego!



English version: Hi. I'm Aga and on 1st of January 2013 I saw unpleasant number on my weight- 149,8 pounds. I've never weighed this much! It was overweight with my 160 centimeters. I was thinking about it and later I decided to lose weight healthy to weight 120 pounds. On this blog I'll publish posts connected with way to attain my goal in life. I would like to publish here some motivations, recipes, instructions and titbits.

That's all for today. I'll publish first motivations soon. Take care of yourself!


Popularne posty